KRÖNIKA

  2013-09-14 / 12:16:00 / Allmänt /

”Vi är alla värda lika mycket” brukar det heta, och tydligen ska Sverige vara av de länder där vi förgår med gott exempel, där vi behandlar alla människor som bor här likadant och där alla har samma rättigheter. Men då skulle jag vilja rikta lite större fokus åt alla dessa invandrare och alla människor som får komma in i vårt land. När betydde dom lika mycket som oss svenskar?

  De har rätt att leva efter sina traditioner och seder, t.ex. om någon skulle vara fundamentalistisk muslim, har de rätt att be och de har rätt att bära slöja o.s.v. men så fort en invandrare vägrar att sjunga den svenska nationalsången går det emot all vår kontroll och vi blir ursinniga för att de inte respekterar våran kultur. Vart ligger då jämnställdheten? Hur ska vi kunna veta om de har varit tvungna att fly från sitt land för att ens överleva? De kanske inte har haft något annat val? Jag tycker inte att de ska bli tvingade till att behöva leva efter våra normer. Sverige är ändå ett sådant bra land som har valt att ta in de som behöver hjälp, de får någonstans och bo och de får bidrag så de klarar sig tills de hittar ett jobb. Men då kommer nästa problem för dom, för att bara för att de är invandrare så ska de helt plötsligt inte kunna få några jobb.

  Även om de kanske va högutbildade i sitt hemland så kan de inte få arbete här i Sverige för att de inte kan språket speciellt bra. Självklart är det en förutsättning att kunna språket för att kunna jobba i ett land, men vi erbjuder ju också SFI (Svenska För Invandrare) så att de ska kunna lära sig vårt språk och komma in i vårat samhälle. Trots detta så väljer många att stöta ut dom ändå. Anklaga dom för att vara kriminella och hemska personer som inte förtjänar att vara här. Och detta har nu förstärkts ännu mer och bevisat att det faktiskt ligger till på det här viset i samband med att Sverige Demokraterna fick en plats i riksdagen 2011.

 Om t.ex. muslim skulle begå ett brott blir det oftast också mycket mer uppmärksammat än om en svensk skulle begå samma brott.

   ”Ut med de kriminella invandrarna” säger många, men våra svenskar då, ska vi kasta ut dom svenskar som begår brott med? Nej dom ska vi ta hand om, för dom är ju ”våra egna” och de förtjänar att kunna rehabiliteras, men inte invandrarna. Vad är skillnaden? De bor också i Sverige nu, de är precis lika mycket ”våra” som dem som har svenska föräldrar.  Det borde inte bestämas genom vilket ursprung ens föräldrar har, bor man i ett land tillhör man det landet.

  En bekant till mig t.ex. har en thailändsk mamma men hon är född här i Sverige och hon har bott här i hela sitt liv, hon ser sig själv som svensk men skulle man gå fram till någon på stan skulle de säga att hon var det?

 

Det som har slagit mig med är att det oftast är de personer som är lite mörkare i hyn än de flesta här i Sverige som får ta emot all skit, om en det skulle börja en ny kille som var kurd i en klass här i Sverige skulle fördomarna direkt börja hagla i klassrummet. Men om en tysk kille skulle börja i samma klass skulle det inte vara några som helst problem.

 

Jag kan delvis förstå SD och dess anhängare, de vill stoppa invandringen för att vi i Sverige ska kunna ”hinna ikapp” igen och kunna skaffa jobb till (återigen) våra egna. Visst skulle det vara bra dels för att inte överbefolka landet, men dock inte bara för att skaffa jobb åt svenskarna, utan att se till att alla i landet får ett jobb, som är arbetsdugliga. Men det är nog den ända punkten jag (delvis) håller med dom i.

 

Jag tycker också att SD säger emot sig själv på en punkt där de säger att de vill lägga stor kraft på att hjälpa flyktingar. Vilket självklart är jättebra, men om man ska kolla på deras politik i stort vill de egentligen stoppa invandringen och öka pensionen. Min fråga blir då: Är inte flyktingar invandrare? Och om de inte är, vad är då definitionen på en invandrare? Och då vill jag återgå till den punkten där jag tidigare skrev om att man tyckte det var oacceptabelt att invandrarna inte sjöng vår nationalsång. Som flykting borde man ha rätten att inte vilja sjunga ”Du gamla du fria”, men då ska man inte gå ut med att säga att ”invandrarna faktiskt måste anpassa sig till vårt samhälle, där ibland acceptera att sjunga vår nationalsång” om dom nu inte är invandrare.

  De personerna som har invandrat till Sverige av egna val har inte någon större anledning till att inte sjunga nationalsången, har man valt att flytta till ett nytt borde man acceptera deras traditioner till viss del. Men det är helt annorlunda.

 

Lösningen på det här problemet tror jag aldrig riktigt kommer redas ut om invandringen helt plötsligt minskar eller till och med stannar av sig självt. Men eftersom Sverige är ett sådant land som tillåter folk med problem i sitt hemland komma hit är nog den ända lösnigen att SD får igenom sina förslag, men som i sin tur är att lösa problemet på fel sätt. Då vi spärrar av hela landet. Där VI och NI klyftan kommer bli ännu större.

  Önskedrömmen skulle ju vara om alla länder i världen kunde vara lika tillmötesgående som Sverige är och släppa in fler invandrare och flyktingar för att kanske jämna ut det hela lite mer. Ett oerhört svårt och säkert näst intill hopplöst och omöjligt men som jag skrev precis i början så borde alla behandlas lika oavsett vilket land de kommer från och vilket land de bor i. Sverige är trots allt ett land som har kommit längst i den frågan, men vi har fortfarande en lång bit kvar att gå innan vi helt kan uppnå det målet.



Robin Hood

Får man undra vad du har för källor på de här??

Svar: hittade den som ett gammalt skolarbete jag har gjort, hade inte källorna med i samma dokument så jag har dem inte till hands tyvärr...
Emelie

2013-09-15 @ 14:08:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

design av: joannalicious