TÄNK DIG SMAL

  2013-05-20 / 21:24:00 / Träning /
Hittade en artikel på msn.se om hur man kan tänka sig smal, och såg ett tips som jag tyckte var lite ironiskt. Kanske alla kan sluta tjata om hur löjligt det är nu ;)  bjuder på det tipset och 7 andra ;)
 
Fota maten. Matfotografer hånas flitigt, men att ta en bild innan du äter något är ett kraftfullt incitament till att inte överäta. När du fotograferar tvingas du ta en ordentlig titt på vad du äter och över tid kan det hjälpa dig att omedvetet både ändra hur mycket du äter och vad. I slutet av veckan, ladda upp alla bilderna på datorn för att hitta mönster i ditt ätande. Då är det lättare att förändra dem.
Visualisera. Föreställ dig hur du kommer att se ut och känna dig en månad efter att du nått ditt viktmål – smal, stark och hälsosam. Låt tanken fortsätta ännu längre fram i tiden, tre månader och sedan sex. Det är en enkel visualiseringsövning som du kan göra dagligen när du vaknar och precis innan du somnar. Visualisera även de hälsosamma matval du kommer att göra. Att skriva upp dina resultat på veckobasis (oavsett om det är vikt, midjemått eller styrka) kan ge ytterligare motivation.
Knyt näven. Undvik frestelser genom att knyta näven när du går förbi chips- eller godishyllan. Forskning visar att kroppen och sinnet är sammankopplade på ett sätt som tyder på det vi känner fysiskt också påverkar oss mentalt. Att spänna musklerna kan alltså hjälpa dig att stålsätta dig mentalt. Om inte annat kommer dina magmuskler se bra ut när du tackar nej till nästa glas rosé. Men det gäller att tajma in det exakta tillfället då frestelsen slår till.
Medvetna val. Vår hjärna är programmerad att göra vad den tror att vi vill. Om du brukar trösta dig med sötsaker när du är nere kommer hjärnan att fylla ditt huvud med tankar på sötsaker nästa gång du är deppig. Testa att istället säga: ”Jag väljer att inte äta den här kakan, för jag är inte hungrig”. Då har du gjort klart både för dig och ditt undermedvetna att du har gjort ett medvetet val, som får dig att må bra. Att säga det högt hjälper, eftersom du då använder fler delar av hjärnan. Bonus: att prata för dig själv ger dig sannolikt ett alldeles eget bord i lunchmatsalen!
Fokusera på maten. Sitter du framför tv:n, datorn eller telefonen äter du mer, visar studier. När du är distraherad och inte engagerar sinnen som doft, syn och smak överlåter du på magen att säga till när du är mätt. Sannolikt äter du även snabbare, vilket gör att du får i dig fler kalorier eftersom det tar kroppen 20 minuter att registrera att du är mätt. Försök att istället fokusera på maten med alla sinnen. Är det svårt? Testa att äta med kniv och gaffel i ”fel” hand.
Göm skräpmaten. Visste du att det faktiskt är 70 procent större chans att du äter chokladen om du faktiskt kan se den? Det visar en studie från Brian Wansink, författare till ”Mindless Eating”. Det bästa är såklart att inte ha några onyttiga frestelser hemma, men om det är omöjligt, göm snacksen i en färgad behållare och ställ den längst bak i skafferiet
Tänk på servisen. Du vet känslan som kan infinna sig på en finare restaurang; att kocken är lite väl snål med portionen? Oftast har det snarare att göra med tallriksstorleken. Studier visar att samma portion serverad på en mindre tallrik även får oss att äta mindre. Samma sak gäller för glas – vi tenderar att hälla 20–30 procent mer alkohol i korta, vida glas, jämfört med höga, smala. Vi tenderar dessutom att äta mindre om maten har en annan färg än tallriken och om bordsduken matchar servisen



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

design av: joannalicious