Tecken på överträning:

  2013-04-18 / 21:06:25 / Träning /
Hittade ett inlägg på en fitnessblogg där det stod om några tecken på att man tränar för mycket, och som den träningsnarkoman som jag är kändes det som om jag borde läsa igenom den här texten. Väljer att inte kommentera vad jag kom fram till för slutsats men ni kan ju läsa själva och se om ni borde dra ner lite på era pass.

Fördröjd återhämtningstid
Träningsvärk som varar i dagar (om inte veckor) efter att du tränat kan vara ett tecken på att du behöver mer vila. Överträning innebär att du inte ger dina muskler tillräckligt med tid för att återhämta sig och läka innan du går på det igen.

Försämrad prestation
Att liksom inte känna det där PAABANG:et man tidigare upplevt under träning. Att inte få upp pulsen dit man vill, att uppleva de vanliga hantlarna som så mycket tyngre, att saknadet där pumpet… hur hårt man än kämpar, och även om det går, så är det så mycket jobbigare. Det är mest synbart i uthållighetssporter som löpning, cykling eller simning, men kan ses även om man sysslar med crossfit, styrketräning eller t.o.m yoga. Ett symptom på försämrad prestation är konstant trötthet när du tränar.

Förhöjd vilopuls
Mer stress betyder att också hjärtat behöver arbeta mer, och hårdare. En onormal ökning av din normala vilopuls kan tyda på att du utsätter din kropp för för mycket stress.

Ointresse för motion
En påtaglig minskning av motivation eller glädje vid fysisk aktivitet kan vara ett tydligt tecken på utbrändhet.

Humörsvängningar
Depression, ilska, förvirring, ångest och irritation är vanliga när kroppen överbelastas fysiskt. De stresshormoner som frigörs när man är känslomässigt stressad frigörs också när man fysiskt är överbelastad, vilket förklarar eventuella humörsvängningar.

Fett-ökning
Om du har gått ner i vikt men samtidigt märkt en ökning av kroppsfett, kan du vara i de senare stadierna av vad som kallas träninigs-överbelastning. Detta händer eftersom kroppen reagerar på långvarig stress genom att höja nivåerna av stresshormoner (t.ex. kortisol). Med tiden kan detta leda till en ökning av insulinresistensen och lagring av fettvävnad, särskilt runt midjan.

Ökat sug
Starkt sug efter saker som innehåller socker och koffein kan vara ett tecken på utbrändhet. Vad som händer är att din kropp plötsligt saknar något men inte riktigt kan specificera vad, så istället “ber den” om sina mest primära behov.

Vad ska man göra då?
Det viktigaste och bästa du kan göra för dig själv om du upplever övertränings-symtom är
är att trappa ner, ta en paus. Ett par dagars eller en veckas uppehåll från träningen är inte mycket jämfört med de år du kan förlora på att tuta och köra utan att reflektera över tröttheten du upplever!

Källa:http://bloggaromtraning.se/roethlisberger/tecken-pa-att-man-kanske-tranar-for-mycket/




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

design av: joannalicious